Förvaltningspolitik revisited

Föräkringskassan verkar ha imploderat. Underskottet beräknas ligga närmare löjliga en miljard kronor, personalen hatar sitt jobb och det verkar inte som om botten är nådd. Efter en kortare sejour som sjukskriven, orsakad av att jag bröt nacken sommaren 2003, undrar jag stilla varför ingen slagit larm förut. Trots en uppenbar oförmåga att arbeta gick det sju veckor innan jag fick ut sjuklön, och då enkom för att jag ringde själv och frågade varför det tog sådan tid. Min akt visade sig ligga underst i en hög i en låda som ingen haft tid att öppna. Låter som ett skämt, men så var det. Och då kom jag ändå lindrigt undan, tydligen.

Att människor som av en eller annan anledning har rätt till utbetalningar från Försäkringskassan måste vänta på dem långt förbi nästa sista-betalningsdag för hyran och räkningarna är ett grovt systemfel. Det bygger på att medborgarna alltid har anhöriga att låna hos, alternativt en buffert på banken. Därför är jag glad över att regeringen uppdragit åt Försäkringskassan att upprätta ett servicekontrakt. Men med tanke på att handläggarna redan idag går på knäna känns det lite som ett panikförslag från Chistina Husmark Phersson.

Att regeringens destruktiva nedmontering av den sociala tryggheten är starkt bidragande till implosionen vägrar man erkänna. Istället skyller man på förre generaldirektören Curt Malmborg, som redan flytt fältet. Malmborg kanske gav upp efter att regeringen trummat igenom sina reformer, trots Försäkringskassans (med fleras) starka rekommendation att inte göra det. Försäkringskassan förutspådde kaos, och kaos har vi.

Situationen kan inte beskrivas som annat än en förvaltningspolitisk skandal. Samtidigt ska man hantera att tiotusentals människor snart riskerar att stå utan ersättning trots att de faktiskt inte kan arbeta. Ingen verkar veta vad man ska göra, och Husmark Phersson fortsätter att lämpa över sitt ansvar på Försäkringskassan. Så går det med en regering som gång efter annan bevisar sin oförmåga i att regera. Odugligt var ordet.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: