Folkhemmet 2.0 tillbaka?

Socialdemokraterna har länge lidit av att vara ett, i offentligheten, reaktivt parti. Under de mörkare stunderna har det känts som om partiledningen tillsammans med strateger suttit på 68:an, läst borgerliga tidningars politiska analyser, och tagit dem på allvar. Totalomsvängningen i skolpolitiken är ett exempel, den otydliga skattepolitiken ett annat. Till huvudlösa reformer som jämställdhetsbonus har man sagt ”OK, visst”, utan att tänka på vad man pratar om.

Egna politiska förslag har Mona Sahlin inte rosat marknaden med, och därför känns det kul att Sahlin inför socialdemokraternas framtidsdagar i helgen presenterar lite politik, på SvD:s Brännpunkt. Artikeln andas hopp för en progressiv miljö-, bostads- och arbetsmarknadspolitik. Typ det där projektet Folkhemmet 2.0 socialdemokraterna höll på med för ett par år sedan, men som inte riktigt blev något.

Vissa frågor är det dock tyst om. Socialdemokraterna saknar fortfarande ordentliga idéer kring hur segregation i storstäderna ska brytas. Man har konstaterat att strukturell rasism råder. Gott. Men sen då? Vad betyder det för partiet som har sådan lång och i många avseenden framgångsrik erfarenhet av att styra landet? Gissningsvis betyder det att obekväm, impopulär antirasistisk politik måste föras. Då måste man vilja det också.

Aftonbladets Helle Klein antyder idag att riksdagsledamoten Luciano Astudillo är bäst lämpad för att leda ett sådant arbete. Jag är inte helt övertygad. Astudillo gör sig bättre som politiker än som organisatör, precis som Marita Ulvskog var en bättre minister än partisekreterare. Mona Sahlin behöver någon mycket tyngre bakom sig om hon ska förmå alla oss som vill byta regering att gå runt med knappen ”jag vill också byta statsminister”, och känna att det är just Sahlin vi vill ha.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: