Bortom upprörd

Läser i SvD att Radiumhemmet i Stockholm, den klinik på Karolinska sjukhuset där många cancerpatienter hamnar, ska spara 53 miljoner. Redan nu finns ett par förslag på varifrån dessa pengar ska tas:

  • Patienter som ska få cytostatika ska kunna få det sittande i stolar istället för liggande i sängar
  • Dra ner antalet jourläkare efter klockan 21
  • Låta sjuksköterskor ta över fler återbesök

Till SvD säger biträdande sjukvårdslandstingrådet, moderaten Lars-Joakim Lundquist, att han inte oroar sig för konsekvenserna av besparingarna (alltså, 53 miljoner), och att han ”litar på att de ansvariga klarar detta utan att det går ut över patientsäkerheten”. Jag vet inte, men i min värld är vägen till patienttrygghet när det gäller snärjiga och svårgreppbara cancersjukdomar inte mindre tillgång till läkare.

Maria Wiklund-Karlsson, ordförande i Stockholms bröstcancerförening Amazona, frågar cyniskt ”Vilka cancerpatienter ska vi spara på? Nu måste politikerna svara.” Och ja, Lars-Joakim Lundquist har en del frågetecken att klargöra här. Att säga åt en klinik som hanterar allt fler patienter med allt dyrare teknologi kan rimligtvis inte plötsligt spara 53 miljoner. Finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd skriver på sin blogg att Alliansen i landstinget tillfört miljarder till vården. Jag förstår inte riktigt hur det hela går ihop.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: