Sveriges tredje största språk duger inte för (fp)

Det är svårt att se mening i språkförslaget från folkpartiets språkpolitiska arbetsgrupp. Huvudpoängen är  att ämnesundervisning inte ska få ske på hemspråk. Såklart pratar de flesta idag om arabiska. Det ska  vara fortsatt helt ok för erkända minoritetsspråk, och diplomatbarnen ska i fortsättningen kunna få undervisning på engelska, tyska eller franska. Om det även gäller barn till migranter från exempelvis frankofona Afrika är oklart. Men inte arabiska, alltså.

Om vi ska följa minoritetsspråklinjen är känns det fånigt att underkänna arabiska. Det är ett officiellt FN-språk, världens femte största språk, Sveriges tredje största språk. Regeringen tycker det är viktigt att informera om sitt arbete på arabiska. Det går inte att tolka arbetsgruppen på annat sätt än att arabiska i sig är ett dåligt språk, som vi inte ska ha i Sverige.

Jag vet inte om det går att kalla det här förslaget något annat än rasistisk. Undertonen är förstås att arbisktalande barn inte blir svenskar på riktigt, ett praktiskt sätt att skylle rasistiska samhällsproblem på den grupp som faller offer för rasismen. Modernt, Christer Nylander.

Ekot rapporter att skolminister Jan Björklund, en man vi känner för sin debattvilja, inte stödjer arbetsgruppen. Det gör inte heller ungdomsförbundet LUF. Och till sist ska vi komma ihåg att det här, enligt Skolverket, inte handlar om särskilt många elever. Det handlar om ideologi, om att ge efter för sina vardagsrasistiska impulser, om att ringa in vissa väljargrupper. Det är illa.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: