Förvirrat (s)-inlägg om pensionssystemet

Skrattar, men det fastnar i vrångstrupen, när jag läser en kärnfull analys av pensionsdebatten, levererad av Andreas Bergh:

De senaste månaderna har flera politiker yrvaket uppenbarligen insett vad det innebär att pensionsreformen gjort att pensionerna följer den ekonomiska utvecklingen: Att pensionerna höjs i goda tider och sänks i dåliga tider.

Frågan är bara vad som ska hända nu, egentligen. Socialdemokraterna föreslår i ett debattinlägg i dagens DN höjt bostadstillägg och att Försäkringskassan (sic!) ska utreda ”vad som kan göras för att minska kraftiga svängningar mellan åren och föreslå sådana justeringar i pensionssystemet som kan göras”. Samtidigt skriver Mona Sahlin, Thomas Östros och Veronica Palm att

Vi står bakom pensionsuppgörelsen – och vi gör det för att vi värnar om våra äldre, de som under ett helt yrkesliv varit med och byggt Sverige till ett modernt välfärdsland. Sverige har numera ett stabilt pensionssystem som kommer att fungera även för kommande generationer och som tjänar som förebild för många andra länder.

Det förefaller lite inkonsekvent. ”Pensionssystemet är bra, fastän det inte fungerar, så vi ska ändra på det, men vi är en förebild, och det är egentligen bostadstillägget som är för lågt.”

Nog för att pensioner handlar om enorma volymer pengar och rätt komplicerad juridik, men kan man inte klämma ur sig bättre debatt än såhär kanske man ska tänka en vända till innan man ger sig ut i kampen om det dagliga medieutrymmet.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: