Dags för medieavgift?

Sitter och älskar Radiotjänsts små sånginslag i SVT-kanalerna. Funderar på om de som medverkar är tagna på sängen eller om alla är skådespelare. Lite som The Hills i MTV – på låtsas och på riktigt? Läser också att datorer ska räknas som tv-mottagare, om Radiotjänst får som de vill. Jag tänker att det är svårt att förstå varför det underbart enkla och logiska förslaget om en medieavgift, som lades fram till riksdagen 2005/06, inte blev verklighet:

De grundläggande principerna för finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst bör upprätthållas med vissa justeringar inom systemet. I stället för dagens TV-avgift skall en s.k. medieavgift införas för att finansiera radio och TV i allmänhetens tjänst. Medieavgiften skall tillfalla företagen direkt utan årligt beslut av riksdag och regering. Avgiften bör bli föremål för mervärdesskatt. En reducerad skattesats, 6 procent, bör tillämpas.

I år har ett antal moderata riksdagsledamöter motionerat om finansiering via statsbudgeten, vilket inte är samma sak. Saker i statsbudgeten kan som bekant ändras. Genom att alla hushåll betalar en medieavgift direkt till public service-bolagen får vi ett hållbart system, skyddat från mediekåta mediepolitiker. Sen kan de hundratalet personer i Sverige som aldrig någonsin i sitt liv tittar på TV, lyssnar på radio, besöker public service-bolagens hemsidor eller tar del av nyheter med sitt ursprung i public service-bolagens redaktioner gnälla bäst de vill.

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Dags för medieavgift?”

 1. Alatariel Says:

  Det handlar om principer …

  a) en ”dator” (hur man nu definierar den) är INTE ”avsedd” som tv-mottagare! Ytterst få har köpt datorn PRIMÄRT (”avsedd”) för att titta på tv med den! Många av dem som har det sämst ställt i samhället behöver en ”dator” för att klara sin överlevnad – ”tv” ska man ha RÄTT att välja bort sålänge det inte är frågan om en ”skatt” som dras med hänvisning till allmänintresse

  b) man kan inte lägga ut material frivilligt på internet och tvinga alla som har teoretisk möjlighet att se materialet att betala flera tusen om året …
  Det vore en toppen-affärsidé annars – NOT!

  c) använder man sig av internet, dvs i botten tcp/ip-trafik borde man inhämta bättre kunskap i hur detta internet fungerar …

  d) det klart mest rättvisa vore att lägga över det på skattsedeln, men på en rimlig nivå i förhållande till människors inkomst och Sveriges behov av någon public-service kanal som tar upp samhällsinformation, samhällsgranskning och nyheter etc.

  Kalla mig gnällig, men min ”krigsförklaring” på http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv fick Radiotjänst tillskickat i veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: