Misstron den verkliga utmaningen för De rödgröna

I dagens SvD hittar man en mycket pedagogisk redogörelse för var partierna som utgör De rödgröna står i ett antal frågor, med andra ord frågor de någon gång måste hitta gemensamma svar på. (Snyggare i pappersversion, för övrigt.) Vidare går att läsa om de fem arbetsgrupper som nu sätter sig ner för att mejsla fram den rödgröna politiken. Flera av arbetsgruppernas medlemmar är personer som aspirerar på statsrådsposter oktober 2010, eller redan har varit statsråd i socialdemokratiska regeringar. Ska man bevaka någon del av den politiska oppositionen under det kommande året är det hit man ska vända blicken.

Jag är övertygad om att dessa tre partier, som förhandlat en lång rad statsbudgetar förut, inte kommer ha det omöjligt svårt att kompromissa ihop sig, särskilt då man förutom ett gemensamt valmanifest kommer ha enskilda manifest för varje parti, där man kan lyfta fram sin särart. Min oro handlar snarare om de personliga relationerna. Under hösten framgick det med all önskvärd tydlighet vilken omfattning den animositet som finns mellan vänsterpartister och miljöpartister faktiskt har.

Vänsterpartiet och miljöpartiet förenas visserligen i sitt underdogläge gentemot socialdemokraterna, men det ogillandet har nästan bara med politik att göra. Misstron mellan företrädare för de två småpartierna är inte sällan mer personlig, och mer agressiv. Om det fortsätter så kan man se sig i månen efter att vinna valet 2010, och om man trots allt skulle göra det blir det ett katastrofalt klimat internt i regeringen.

Läs även gärna vad Utredarnas Roger Mörtvik skriver apropå SvD:s artikel.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: