It’s the förvaltningspolitik, stupid

Det trillar in berättelse efter berättelse om effekterna av de nya bisarra sjukförsäkringsreglerna. Alla som tyckt A eller B eller vad som helst i frågan bör läsa det här reportaget i DN.

Man tvingas fråga sig, igen, vad Alliansen ville med allt det här. Den retoriska nerven säger att det helt enkelt handlar om att borgerliga politiker är onda, vill medborgarna ont, och i allmänhet tycker det är rätt åt folk som råkar ut för arbetsplatsolyckor eller drabbas långvariga svåra sjukdomar. Jag tror inte det, jag är till och med fast övertygad om att regeringen och riksdagsledamöterna som stödjer regeringen vill att allt ska bli så bra som möjligt.

Däremot blir det tydligt, när fler och fler exempel på galna konsekvenser av Alliansens politik dyker upp, att det rör sig om upprepade fel på en systemnivå. It’s the förvaltningspolitik, liksom. Det visade sig först under de extremt pinsamma veckorna efter att regeringen tillträdde hösten 2006. Man kunde inte ens bilda en regering. Snart visade man sig inte heller kunna hålla sams inom regeringen i stort och smått (från försvarsbudget till frågor om alla medborgares rätt att ingå samma juridiska kontrakt). Nu visar det sig att man inte heller vet vad de politiska beslut man fattar innebär eller får för konsekvenser.

Slutsatsen blir att Alliansen fortfarande inte vet hur man regerar. En oroväckande stor mängd statsråd fattar inte hur de ska göra sitt jobb, hur de ska arbeta för att det de faktiskt vill ska hända. Min senaste favorit är tolkningen av Riksdagsordningen kap 3 §13, som gjort det möjligt att lägga motion i äktenskapsfrågan. Det är tydligen en händelse av större vikt att kristdemokraterna vägrar vika från sin homofoba politik. Ingen i regeringen såg det komma under den allmäna motionstiden. Nästa gång regeringen tvekar om kristdemokratiska dogmer, kan någon snälla be dem fråga vem som helst?

För referens:

Motioner med anledning av en händelse av större vikt

13 § Motioner med anledning av en händelse av större vikt får väckas gemensamt av minst tio ledamöter, om händelsen inte kunde förutses eller beaktas under den allmänna motionstiden eller någon annan motionstid som anges i detta kapitel. Lag (2003:180)

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: