Inför kulturutredningen

Det är inte ofta kulturpolitik debatteras på allvar. Kulturutskottet i riksdagen häcklas ofta för att vara ett slaskutskott där ledamöter som partierna inte kan placera någonstans hamnar. Det är försvinnande låg status att vara kulturpolitiker, och när inte mer än 1,3% av av statsbudgeten investeras i kultur (och ” medier, trossamfund och fritid”) är det kanske inte helt förvånande. Men nu blir det annorlunda, för en stund. Idag presenteras äntligen kulturutredningen, vars innehåll visserligen läckt som ett såll, men nu kan presenteras officiellt, vilket också gör att politiker kan reagera!

Alliansen har, med rätta, beskyllts för att sakna både gemensamma visioner och idéer kring kulturen. Ofta kommer vi inte längre än ett par slöa utspel om tv-licensen, lite ”kamp mot klottret” och ett fokus på de stora institutionerna. Jag gissar att det är kulturpolitikens låga status som gjort att Alliansens partiledare inte lyft frågan i onödan, utan sitter och väntar på utredningen, så att det i alla fall finns ett diksussionsunderlag. Slött, men de har ju i ärlighetens namn haft annat att tänka på.

De rödgröna kan inte heller sägas ha en gemensam kulturpolitik. Man är bra på att tala om för kulturarbetare att oppositionen är de enda som tar kulturen på allvar, men vad man faktiskt vill är mer oklart. Socialdemokraternas rådslag om kultur lämnade en del att önska. Visst, fina överbryggande visioner, men konkretionsnivån var låg och inte direkt nydanande. Man har lovat att till nästa partikongress leverera mer.

Vänsterpartiet har ett nytt kulturpolitiskt program på remiss, och har nog kommit längst av De rödgröna. ”Kultur handlar om makt” skriver man, och lyfter därmed fram en av sina komparativa fördelar i oppositionens regeringsalternativ. Miljöpartiets kulturpolitik förefaller vara närmast obefintlig, åtminstone lyckades den inte fångas av mitt researchsinne. Den som vet något får gärna höra av sig.

Till sist, läs Martin Ådahls tänkvärda krönika om liberal kultur i förra veckans Fokus!

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: