Vettig hiv-politik, äntligen?

Hemkommen från RFSU:s årliga mingel (on the eve of 14 feb…). I år var Christer G Wennerholm, moderat landstingsråd i Stockholm och ordförande i Rådet för samordning av insatser mot hiv och aids, inbjuden att gästa scenen. Som väntat fick han frågan som alltid ställs till politiker med makt över svensk hiv-politik: ”Hur kommer det sig att Sverige internationellt förespråkar en progressiv rättighetspolitik baserad på solidaritet, men nationellt bedriver en politik som mest karaktäriseras av förföljelse och straffsatser i stil med Kuba?”

Folkhälsoministrar och andra företrädare i både den nuvarande och förra regeringen har kategoriskt försvarat Sveriges ineffektiva och omänskliga politiska svar på utmaningen hiv och aids. Experter och aktivister från alla håll har under många år lyssnat på frågestunder under vilka klassisk svensk holistisk folkhälsopolitik fått stå tillbaka, för att ge plats åt en strategi som går ut på att klandra individer för ett problem vars orsaker finns på en mycket större och bredare nivå.

Så inte ikväll. Även om Wennerholm var tydlig med att rådet han är ordförande för minsann inte lägger lagförslag, och att detta var en högst personlig åsikt, framstod det med all önskvärd tydlighet att han tycker att den rådande, mycket inkonsekventa politiken, inte håller. Det är lite smått fantastiskt att höra en maktfaktor inom svensk hiv-politik uttrycka sig som Wennerholm gjorde under samtalet. Givetvis var han noggrann med att inte säga rakt ut vad han tycker (därav inga citat), men för oss närvarande blev det mycket tydligt.

I övrigt var publiken inte särskilt imponerad. En representant från RFSL valde att fnysa högt. Samarbetet mellan regeringen (den nuvarande och den förra) och frivilligorganisationerna som arbetar med hiv och aids har länge varit frostigt. Med lite mod skulle Wennerholm kunna bli ledande för en ny ordning, präglad av ömsesidigt lyssnande och ett starkare svar. Viktigt särskilt nu när det kommer alarmerande siffror om nysmittan i Sverige bland unga människor.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: