Poängen med straff

Regeringen gav igår högskoleverket i uppdrag att utreda om studenter som tidigare begått grova brott ska kunna nekas antagning till vissa utbildningar. ”Det är en fråga med svåra gränsdragningar” menar Lars Leijonborg, och jotack, det var ju inte att överdriva direkt. Vårt rättssystem bygger (väl?) på principen att man sonar sina brott med ett straff och sen ska kunna gå vidare i livet. Att man då ska kunna nekas framtidsmöjligheter för händelser som hör till historien känns främmande. Å andra sidan är det här inget nytt, sedan många år är ett utrdag ur belastningsregistret obligatoriskt om man vill jobba inom skolan.

Men det här oroar mig. Det är ett typexempel på en förändring som öpnnar för många andra förändringar. Utredningen tillkommer i kölvattnet av att dömda mördare läst på läkarlinjen, och det är svårt att med logik argumentera mot magkänslan i det rätta att stänga av dem. Frågan är bara vad som är nästa steg? Ska mördare nekas framtid inom all form av fysisk omsorg och själavård? Hur är det med ekonomiska brottslingar på mäklarutbildningar, sexköpare på genuskurser, ledare för kriminella gäng på juristlinjen? Ska det vara okej att doktorera i statsvetenskap om man varit inblandad i röstfusk?

Det handlar egentligen om vilka straff vi vill ge grova brottslingar förutom fängelse och socialt stigma. Att dömda mördare inte ska bota, lindra och trösta motiveras med alla vi (eller ”vi”, snarare) som inte har en kriminell bakgrund ska känna oss trygga. Samtidigt har vi mött både förskolelärare och läkare som, trots att de är ostraffade, har en vidrig människosyn. Jag får det inte att gå ihop.

Utredningen blir ganska snabb, inlämning är 30 juni. Tänker att det blir en spännande remissrunda. Och kanske ett intressant debattämne under politikerveckan i Almedalen, som just då kommer pågå?

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: