Här kommer han med mustaschen

En intervju med Alexander Bard, musikgeni i syndigt korta byxor, och alla Stockholms superliberala superidol, sändes imorse i TV4:s Nyhetsmorgon. Jag förvånades av att Bard egentligen inte kommer med så mycket nytt. Liksom, han är ju riktigt överbra när det gäller att tänka ihop saker och skriva böcker, han borde väl kunna imponera i politiken? Just nu känns det mest som att Liberati och Bard kräver ett mer liberalt folkparti, och det är ju svårt att bli mindre liberalt, så vad är det nya med det? Men det kanske bara är själva kommunicerandet genom en kamera som är svårt? Eller så vill man vara ett lite hemligt gäng som mest pratar ideologi med de politiker man vill coacha. Vi får se.

Dock, något jag inte visste förut, är att Bards nätverk Liberati slagit påsarna ihop med Stureplanscentern, i ett projekt där man vill att folkpartiet och centerpartiet smälter samman. Vore kul att se en mer sammansatt pamflett kring hur det skulle kunna gå till!

Etiketter: , ,

3 svar to “Här kommer han med mustaschen”

 1. Stina Morian Says:

  Det mest intressant med Bard är väl hans ständigt dissande av ungdomsförbunden? Han menar på fullaste allvar att alla som varit medlemmar där är broilers, går med för karriär och jadajada. I verkligheten så är det ju så att ungdomsförbundet gör en massa nytta – också med att skola och slussa. Men också som skola för vad politik är, hur man engagerar sig och hur man genom nätverk kan få inflytande (observera att inflytande är finare än makt.)

  //S

 2. Claes Nyberg, Liberati Says:

  Men är inte initiativet att påverka FP ändå vällovligt? För visst vore en mer balanserad och genomtänkt pragmatisk liberal linje behövas istället för ren kravliberal inriktning baserad på löst tyckande?

  Men något parti är vi inte och har inte ambitionen att bli heller om det går att påverka på andra vägar. Vissa ger sig i in i partiapparaten, andra som jag väljer att stå utanför.

  Vi kommunicerar mest direkt till personer för den mediala arenan ger ju inte så mycket utrymme för dialog.

  Hemliga? Nja, det kan man nog inte påstå. Kom på en pubkväll så träffar du de som har tid att vara där just den kvällen och vartefter någon i nätverket vill driva en fråga står det dem fritt att skriva eller kommunicera detta i olika forum eller medier.

  Det svåra är väl för andra runtomkring att köpa idén om att driva politik utan att vara röstmaximerande. Vi har därför inte lika bråttom som partiernas dagliga operativa strateger eller kommunikatörer.

  Idén med en sammanslagning av FP och C är inte ny och har funnits sedan 70-talet då ett försök på allvar gjordes. Idag är den ideologiska grunden dessutom betydligt mer lik i många delar. Däremot är organisationskulturerna väldigt olika.
  Det är inte bara personer i Liberati och Stureplanscentern som vill detta utan flera företrädare i båda partierna. Men alla kanske inte vågar säga det öppet med risk för att bli obekväma internt och få sin politiska framtid sågad. Det är ju det som är det olyckliga med broilerkulturen.

  Vi har inte kritiserat ungdomsförbunden i sig utifrån det du skriver Stina, för var det det som hade blivit ungdomsförbundens själ och förhållningssätt till partierna hade det varit gott. Men det går inte att förneka att flera av förbunden idag har blivit broilerverkstäder och där det i stycken är omöjligt att få centrala uppdrag i partierna om den ”långa vägen” inte har beträtts. Det gör det svårare att stå upp för sina egna ideologiska ställningstaganden när det blåser om lojaliteten bygger på att inte utmana strukturen med risk för att förlora både sitt sociala kontaktnät och försörjning.

 3. Victor Bernhardtz Says:

  Claes: Klart att idén om en sammanslagning inte är ny, men tanke på att den inte på allvar väckts i offentliga sammanhang på en sådär 35 år gör att ni ändå känns fräscha. Jag tycker det är roligt. Och varken folkpartiet eller centerpartiet är ju i närheten att vara vad de var på 70-talet.

  Sen hör jag såklart till de som vill se ett bättre folkparti, men så länge man sätter sig i regering med ett så obehagligt parti som kristdemokraterna har jag svårt att se att jag någonsin skulle rösta på folkpartiet, hur mycket det än förbättras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: