Obehaglig moderatretorik

Det känns som om varenda politiska bloggare nu på morgonen gått ut och spytt galla över moderaternas debattartikel i DN idag. Inte svårt att förstå. Dels presenterar artikeln ett par förslag för att göra vår inhumana flyktingpolitik ännu mer restrektiv. Dels är den mycket obehagligt skriven.

Bland förslagen finns det gamla härliga språktestet (som i andra europeiska länder där det införts är ett skämt). Fortfarande utan förklaringar kring mer komplicerade frågor. Till exempel de som flyttar hit vid ett års ålder, kan de inte bli medborgare innan de klarat nationella provet i femman? Eller de som kommer hit utan att ha lärt sig läsa och skriva på sitt hemspråk? Och hur gör vi med alla de som redan har medborgaskap men är usla på språket? Arbetsförbud?

En annan favorit är förslaget att avskaffa rätten att välja vart i landet man vill bo när man kommer hit. Moderaterna vill att man ska flytta dit staten anvisar, annars blir det lägre eller ingen ersättning. Man menar att ”fler barn ska få se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen och se dem komma hem igen med egna inkomster”. Hur det är med 19-åringar som inte kan ett ord svenska och har hela sin släkt i fel kommun berättar man inte, men man försäkrar att

Vi vill ha ett öppnare Sverige, inte ett mera slutet. Men vägen till Sverige kan inte enbart bygga på asylsökande och deras anhöriga.

Vi får anta att i det nya ännu mer moderata Sverige kommer samhället och alla fina företagare kliva in och ta över ansvaret från de anhöriga och göra ett bättre jobb. Eftersom staten vet bättre än familjen, eller hur var det nu?

Men det som upprör mig mest är inte moderaternas idiotiska ideologi. Det är att artikeln klumpar ihop alla migranter till en och samma, problembärande, grupp, genom att tala om flyktingar och ”utländska medborgare som dömts för grova brott” i samma andetag. Man påminner om att ”Sverige gäller svensk lag”, som om att någon hävdat motsatsen. Man skyller migranters arbetslöshet på Sfi-undervisningen, inte på alla näringsidkare, och chefer i offentlig sektor, som hellre anställer Josefin och Erik.

Det är de som lämnat allt bakom sig i hopp om en bättre framtid som är roten till problemet, enligt moderaterna. Och enligt sverigedemokraterna. Två partier som, så länge Alliansen inte tar avstånd, med stor sannolikhet kommer att rösta tillsammans i riksdagen efter 2010. Fräscht.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: