Den omöjlige Pär Nuder

Pär Nuder, hatad av många, lämnar riksdagen. Något som måste sägas vara väntat. Från att vara Sveriges mäktigaste man (vem tror ni styrde Sverige när Göran Persson letade hus på Hemnet?) till bänknötare på gubbhyllan, klart karln tröttnade. Tänker att Nuder är rätt bitter. Han vet att han är smartare än Mona Sahlin, han har en tydligare bild av vad Sverige behöver göra, och han är nog övertygad om att han skulle bli en bättre statsminister.

Innan valet 2006 var det rätt få som delade den uppfattningen. Under 2008, i takt med partiorganisatoriska fiaskon och bristande ledarskap ropade folk på ångervecka, men mellan skål och vägg var det kanske inte just Göran Persson man ville ha tillbaka till socialdemokraternas maktcentrum, utan arkitekten bakom, Pär Nuder. Att offentligt tycka om Nuder har dock länge varit en omöjlighet, vilket gjort det mycket svårt för Nuder att hitta stöd i partiet.

Pär Nuder har gjort misstaget att tro att det bara är ens idéer och intellekt som spelar roll i politiken. Att vara politiker handlar också om att tycka om att synas och göra saker för att bli omtyckt, av kollegor och av offentligheten. Pär Nuder som vallokomotiv är för många en skrattretande tanke. Själv tänker jag tillbaka till budgetdebatten i oktober 2006. Nuder som vi aldrig hade sett honom, och aldrig skulle få se igen:

En heltidsarbetande undersköterska tjänar med tillägg av OB-ersättning ca 20 000 kr i månaden. Efter 300 dagars arbetslöshet kommer hon att ha en a-kassa om 13 000 kr i månaden. Enligt reglerna måste hon vara beredd att ta ett anvisat arbete med en lön som ligger 10 % under a-kassan, det vill säga 11 700 kr före skatt. Annars riskerar hon att bli avstängd från a-kassan. Hennes nya lön kommer med andra ord att vara drygt hälften så hög som den lön hon hade innan hon blev arbetslös. ”Hälften kvar” har fått en ny innebörd i Anders Borgs Sverige.

Här sluts cirkeln efter en minst sagt turbulent vecka med regeringen Reinfeldt. Barnflickorna i Djursholm och Täby ska bli fler. De ska ha låg lön. Samtidigt ska de som köper deras tjänster få sänkt inkomstskatt, sänkt fastighetsskatt och slopad förmögenhetsskatt. De rika blir rikare, och de fattiga blir fattigare.
Nyliberalismen försvinner inte med Borelius och Stegö Chilò. Den finns kvar i politiken.
Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: