Plasten i Stilla Havet

Enligt en artikel i the Economist finns det i vissa delar av Stilla Havet 112 gånger mer plast än plankton. Det är en bisarr siffra. På Aftonbladet.se kan man se ett klipp där man kan se vad som händer när plast till slut luckras upp i vattnet – en inte så gosig soppa. Kartor över vart soppan finns, och vart de Västra och Östra Skräpbergen flyter, publicerades för ett par veckor sedan av the Independent. Soppan sträcker sig över 500 nautiska mil, och skräpbergen väger ungefär 100 miljoner ton.

Vi har kunnat läsa en del om Stilla Havets plastsopor i svenska medier på sistone, men det har skapat förvånansvärt lite debatt. Expressen skrev för ett par veckor sedan, DN rapporterade i somras, men de politiska kommentarerna uteblir. Still Havet må ligga på andra sidan jorden, men något mer skamligt bevis för människans ständigt pågående våldtäkt på planeten vi befolkar, har jag svårt att tänka mig. Min gissning är snarare att man inte riktigt vet vad man ska säga. ”Det är ju inte vårt skräp”, försvarar man sig med, inför sitt samvete.

Jag tror att vi kan göra Stilla Havets plastgröt till vårt problem, och jag tycker att vi borde göra det. Om nu regeringen är så måna om att fokusera kring klimatfrågorna under ordförandeskapet, varför inte bjuda in till en internationell högnivåkonferens kring plasten i Stilla Havet? Östersjön är inte världens enda hav.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Plasten i Stilla Havet”

  1. Xi Says:

    Våra plastproblem börjar bli oöverstigliga, globalt, regionalt och nu lokalt

    Ta del av information angående Oxo-plasters (Oxo-bionedbrytbar plast)
    fördelar som alternativ till Hydro-plast (dvs stärkelseplast, ofta baserad
    på majs, sockerrör etc) via http://www.switchpac.se/kommun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: