Soffan vinner

DN publicerar idag den senaste opinionsundersökningen från Synovate. Som vanligt när det borgerliga blocket knappar in ritar DN en härligt blaffig graf med bilder på en ledsen opposition och en överglad Maud Olofsson. Det är givetvis DN:s fulla rätt att göra detta, men det börjar kännas lite töntigt nu. Eller liksom, lägg opinionsjournalistiken på ledarsidan, där blir den bättre och roligare att läsa.

Dock, det finns i rapporteringen en mycket intressant kommentar från Synovates Nicklas Källebring, som ger sig på ett ärligt försök att tolka siffrorna:

En hel del väljare som tidigare röstat på något av de rödgröna partierna har nu också lagt sig på sofflocket och vill inte ta ställning mellan partierna. Andelen soffliggare är nu utjämnad mellan blocken.

Ergo, många av de som i ilska över den nya regeringens systematiska nedmontering av social trygghet gav oppositionen ett opinionsövertag på 19%, genom att tydligt deklarera sitt stöd för ett av de tre partierna, har efter det senaste halvårets sopiga hantering av oppositionsrollen från partiernas sida, åter lagt sig på soffan. Det betyder inte att de ger sitt stöd till det borgerliga blocket.

De rödgröna har med andra ord bollen i handen. Vi kan innerligt hoppas att den för mandatperioden rekordstora andelen osäkra väljare (drygt 20%) inte kastar in socialdemokraterna i en tävling om att muta medelklassen vänsterut. Så länge moderaterna sitter vid rodret i regeringen är det nämligen ett projekt dömt att misslyckas. De rödgröna har dock all möjlighet att vinna tillbaka sina väljare från soffan om man slutar bråka, och presenterar ideologiska svar på vart man vill med landet. Om man kommer loss i arbetsgrupperna kan det bli riktigt roligt.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Soffan vinner”

 1. Ingemar Says:

  De rödgröna har dock all möjlighet att vinna tillbaka sina väljare från soffan om man slutar bråka, och presenterar ideologiska svar på vart man vill med landet. Om man kommer loss i arbetsgrupperna kan det bli riktigt roligt.
  Vilka illusioner Du har.
  Borgarna gör sossarnas skitjobb så enkelt är det.
  Den politiska diskussionen i Sverige är rena skämtet. Det är för mig obegripligt att någon tänkande människa överhuvudtaget kan inbilla sig att det finns någon större åsiktsskillnad mellan partierna i riksdagen.
  Samtliga riksdagspartier är fullständigt överens om att privatisering, avregleringar, nedskärningar och allmän nedmontering av välfärden är nödvändiga.
  Det är bara i buskpropagandan som man låtsas att man har en annan åsikt.
  Inflationsspöket har kommit tillbaka i form av ett språkbruk som gör våld på själva innehållet i orden.
  Finns det någon politiker som inte upprepar ordet ”Demokrati” ett dussintal gånger i sitt tal. Ju mer man pratar om den välsignelsebringande demokratin desto mer tycks det som den alltmer fjärmar sig alltmer från landets gränser. Det är numera Brüssel som bestämmer vad som menas med Demokrati. Vad svenska folket tycker spelar inte längre någon större roll.
  Det lär bli svårt att till nästkommande val uppbåda någon större entusiasm för den s.k oppositionen. Man vinner kanske ändå bara för att många är glada att bli av med Reinfelt och kompani.
  Någon avgörande skillnad kommer inte ett regimskifte att innebära.
  Sverige är sakta men säkert på väg mot något som skulle kunna kallas för ”vänlig facism” .
  Men det kommer naturligtvis att fortfarande kallas för Demokrati.
  Sov lugnt svenska folk; alla beslut är tagna i demokratisk ordning.

  .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: