Motstånd mot sortering av migranter

DN rapporterar idag (ej ännu på DN.se) att en lång rad remissinstanser är starkt kritiska till regeringens förslag om att koppla ett försörjningskrav till anhöriginvandring. Socialstyrelsen är kritisk, kommuner med många migrantinvånare är kritiska, och Arbetsförmedlingen påpekar att oron för anhöriga i annat land gör att förmågan att söka arbete troligtivs minskar. Migrationsverket menar att förslaget strider mot Europakonventionen.

Det är inte svårt att förstå motståndet mot regeringens tänkta politik. I sin promemoria skriver regeringen följande om syftet med försörjningskravet (mina kursiveringar):

Huvudsyftet med försörjningskravet är att främja integrationen, både för den person som finns i Sverige och för hans eller hennes nyanlända familjemedlemmar. Nyanlända ska komma till innanförskap i stället för till utanförskap. Försörjningskravet syftar till att skapa ytterligare incitament för arbete och egenförsörjning och för bosättning i regioner med bättre förutsättningar för arbete och bostäder. Genom försörjningskravet säkerställs bl.a. att nyanlända får ett ordnat boende direkt vid ankomsten, vilket gynnar integrationen.

Alltså, åt fanders med lagen om eget boende, trots att den visar sig leda till fler jobb bland migranter, personer som kommer hit ska bo där vi som redan bor här tycker att det passar, för det ger bättre integration. Känns inte särskilt troligt att det resonemanget håller i praktiken. Gissningsvis minskar chanserna till ”integration” när den ena parten bestämmer vad den andra ska göra.

Sen, det är klart, om bara de som snabbt kan fixa jobb och bostad kan återförenas med sina anhöriga, ökar antagligen chanserna för ”integration” av anhörigmigranter, där jobb såklart är en faktor. Men då måste man, som regeringen, också vara beredd att säga att vissa människor är mer värda att leva med sin familj än andra. Det har remissinstanserna svårt att ställa upp på, och jag förstår dem.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: