(s) tystare om Saab

Ekot (med flera) rapporterar att februari slog rekord i antalet varsel för månaden, 16 000. Med andra ord smörgåsbord för oppositionen att pumpa ut mer eller mindre populistiska (och i vissa fall realistiska) förslag.

Socialdemokraterna låter i ett ovanligt informativt pressmeddelande meddela vad man skulle ha gjort om man suttit i regeringen, istället för den passiva Alliansen. Bland annat vill man se fler utbildningsplatser, vettigare verktyg till Arbetsförmedlingen, och 10 miljarder till kommuner och landsting. Miljöpartiet å sin sida släppte en promemoria i vilken man bland annat vill ge 24 miljarder till spårvägar i storstäderna (under de kommande 15 åren). Det känns som att det rör på sig, som att oppositionen gått från att bara gnälla på regeringens passivitet, till att vissa eget initiativ.

Därför är det motiverat att fråga sig varför man inte går ut tillsammans? Okej, arbetsgrupperna har bara börjat prata, men vore det inte lite smartare att i en så exceptionell situation som Sverige och världen befinner sig i, sätta sig ner på högsta partinivå och formulera sig? När det inte görs syns det mycket tydligt var man inte är överens. Socialdemokraterna vill fortfarande få ut de 28 miljarderna som lovats i stöd till fordonsindustrin av regeringen, medan miljöpartiet

anser att staten bör vara motor i att driva på en fordonsutveckling som leder till klimatsmarta transporter. Att resa tillsammans istället för en och en i en bil är oslagbart för att nå det målet.

Miljöpartiet menar svensk personbilstillverkning är beroende av hushållens konsumtion, har en osäker framtid, lider av överetablering, är i stort behov av lån och stöd, samt saknar attraktiva produkter. Miljöpartiet har givetvis helt rätt. Socialdemokraterna å sin sida verkar inte veta riktigt vad man tycker, det har varit väldigt lite Saab-retorik de senaste dagarna. Man skriver dock i ett annat pressmeddelande att regeringen missar chansen att ställa om med gröna jobb. Tyvärr saknar detta pressmeddelande den tydlighet som finns i det som skickades en dryg timma tidigare.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: