Feminismen större än Schyman

Gudrun Schyman går idag till storms mot public service-bolagen, eftersom dessa inte släpper in henne i de allmäna debatterna och den speciella bevakningen inför valet till EU-parlamentet i juni. SVT och SR bjuder enligt uppgift bara in partier som redan sitter i riksdagen eller EU-parlamentet.

Schyman gissar att beslutet att dissa henne och feministiskt initiativ beror på att public service-bolagen till varje pris vill hitta gångbara skäl till att stänga ute sverigedemokraterna, och då kan man låsa sig fast vid att de som redan är invalda är mest intressanta att bevaka.

Tyvärr försöker sig Schyman inte på att argumentera mot denna princip, utan pratar istället om att utan feministiskt initiativ i debatten finns det ingen som kan avslöja sverigedemokraternas sexistiska agenda:

Så när public service bestämmer sig för att utestänga samtliga partier som ännu inte tagit plats i parlamentet får det i stället till konsekvens att man stänger ute röster från den ideologiska motpolen, nämligen feminismen.

Senast jag kollade fanns det åtminstone tre partier, alla i opposition i riksdagen, som visst har förmåga att både debattera utifrån en feministisk grund, och klä av sverigedemokraterna som inte bara ett rasistiskt, utan också ultrakonservativt och sexistiskt parti. Särskilt vänsterpartiet axlar manteln väl.

Gudrun Schymans indignation hade varit mer trovärdig om hon menat att public service har ett ansvar att vara mer mångsidiga, belysa fler vinklar av den politiska debatten än de kommersiella medierna. Jag kanske inte håller med om att det betyder att Nordegren i P1 ska intervjua Schyman, men det hade åtminstone varit en saklig debatt. Nu känns det mer som att Schyman och feministiskt initiativ tar sig själva på lite för stort allvar.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Feminismen större än Schyman”

  1. Johan Says:

    Viktiga perspektiv du tar upp var ett tag sedan men känns om det kommer bli på samma sätt i årets valrörelse för val i Sverige. Suck,nu stämmer ju inte det att de som är utanför parlament valet(valen) gäller hålls ute av media DET har varit mycket om PiratPartiet i media. Sen har ju Sverigedemokarterna också synts en del till och med deras landsdagar sända i efterskott om jag minns rätt. Dessa partier som jag nämnt är olika väldigt mycket olika i sin politik men bryr sig unga män (nu kanske jag var lite fördoms full men för att märkas ska man ju enligt gällande normer ta i sen går det ju att diskutera om det är bra eller dåligt). Så att Feministiskt Initiativ ska ute stängas från måna debatter i år käns konstigt om andra partier utan riksdags mandat får vara med. Kanske blir som i EUval rörelsen i sverige 09 att F!, PP och SD för ha debatt separat från de etablerade partierna. Var så på SVT och TV4. Jag är så väldigt less på att de etablerade partierna och gammelmedia ofta är för fega för att ha med F! i samma debbatt som riksdags partierna förmodligen för PP vara med innan jag till och med sexistska och rasitiska SD!
    När ska F! respekteras på riktigt men frågor som intresserar män mer må vara fuldeling, försvar, hårda tag och allmän gubbighet är viktigare än välfärd för fattiga, papperslösas kvinnors rätt, asylsökande kvinnor som är utsatta, barn som får leva som gömda flyktingar för att samhället har svikigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: