Folkhälsa och ansvar

Ekot rapporterar idag att klamydiasiffrorna fortsätter att öka bland unga. Surfar man in på Smittskyddsinstitutets webb kan man läsa följande, ur ett pressmeddelande från den 12 mars i år (mina kursiveringar):

Under 2008 anmäldes 42 001 fall av klamydiainfektion till Smittskyddsinstitutet (SMI). Detta är en minskning med 10,8 procent jämfört med 2007 då 47 101 fall anmäldes. Största minskningen har skett i åldersgruppen 15-19 år som har en nedgång med 15 procent bland kvinnor och 13 procent bland män. Även i åldersgrupperna 20-24 och 25-29 år har antalet klamydiafall gått ned.

Ekots rubriksättare har en del att fundera över. Larm om att det ständigt blir värre gynnar bara förvirrade debattörer som kan skrika ut att ”RFSU gör inte sitt jobb”, och vips handlar diskussionen om huruvida en frivilligorganisations ideologiska syn på sexualitet är orsaken till ungdomens förfall. Utrymmet för att prata om varför det preventiva arbetet inte fungerar som det ska försvinner.

Egentligen är det ganska enkelt folkhälsoarbete, som någonstans handlar om att utgå från vad folk faktiskt gör. Inga stora, säkra, undersökningar finns, men de flesta är överens om att den kvalificerade gissningen ”allt fler har sex med allt fler” är korrekt. Utan adekvat sexualupplysning och trygghet i sin sexualitet, är riskerna för att säkrare sex misslyckas större. Då får man klamydiasiffror som över tid är ökande.

Ansvaret för det preventiva arbetet ligger till stor del hos kommuner och landsting. De är huvudmän för skolan och vården. Vissa gör sitt jobb, tar sitt ansvar på allvar. I Dalarna har man lyckats minska klamydian med 35% på ett år. Det är dit vi bör titta, istället för att skylla på de som uttröttat hävdar det orimliga i att samhället ska försöka få folk att ha mindre sex.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: